Снимка БулфотоДепутати от различни парламентарни групи коментираха възможността вицепремиерът Валери Симеонов да

...
Снимка БулфотоДепутати от различни парламентарни групи коментираха възможността вицепремиерът Валери Симеонов да
Коментари Харесай

Депутати коментираха възможността Валери Симеонов да оглави съвета за хората с увреждания

Снимка Булфото

Депутати от разнообразни парламентарни групи разясниха опцията вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. В Законопроекта за хората с увреждания, който следва да бъде гледан на първо четене на следващия ден в пленарна зала, е заложен текст, който планува съветът да се ръководи от отраслов вицепремиер, вместо както е в този момент - от министъра на труда и обществената политика. В момента отраслов вицепремиер е Валери Симеонов, написа вести.бг.

Текстът е подбуден от желанието координацията на политиките за хората с увреждания да се реализира на по-високо равнище, изясни Светлана Ангелова от ГЕРБ. Тя уточни, че политиката за хората с увреждания е хоризонтална, т.е. визира освен обществената политика, а също и здравната, районната. Затова е по-добре координацията да е отговорност на отраслов вицепремиер, в сравнение с единствено на обществения министър. Не е визирано името Валери Симеонов, а отрасловият вицепремиер, акцентира Ангелова. Този текст е обсъждан на работните групи, на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и на Националния съвет за тристранно съдействие, уточни тя и добави, че до момента на нито едно съвещание не е ставало дума, че това е противоречив въпрос. Ясно е, че в този момент има напрежение, след съвещания този текст ще претърпи промени, сподели тя.

Хасан Адемов от Движение за права и свободи съобщи, че сред първо и второ четене от групата ще предложат общественият министър да остане ръководител на националния съвет. Според Адемов при сегашната обстановка и с този отраслов вицепремиер предлагането е скандално. По думите му има пропуски в новия Законопроект за персоналната помощ и би трябвало да бъде прецизирана финансовата рамка. Защото от тези 150 млн.лв. вповече, избрани от Министерски съвет, към политиките за хората с увреждания, след планове по Закона за хората с увреждания на процедура остават 18 млн. лева, които са извънредно незадоволителни за покриване на политиките на механизма за персоналната помощ, изясни той. Освен това мястото на въпросите с трудовите правни отношения е в Кодекса на труда.

Не е редно Валери Симеонов да оглави съвета за хората с увреждания, съобщи водачът на " Воля "  Веселин Марешки. Според него обаче не би трябвало да се сменя законът, с цел да се трансферира тази активност на различен, а би трябвало да се смени този вицепремиер. Ако Симеонов остане на този пост, ще има голям скандал, счита Марешки. Той напомни, че групата желае оставката и на Красимир Каракачанов. " Това е безсрамие, ние да се съобразяваме и целият живот в България да се крепи на тези двама екземпляри ", разяснява Марешки. " Тези двамата са воденичният камък на държавното управление и ще го потопят тъкмо с такива дейности ", счита той. Вместо да потапят държавното управление, да си подадат оставките, сподели водачът на " Воля ". Той добави, че от партията не желаят да влизат в ръководството на мястото на патриотите.

В избраната обстановка сходно предложение съдържа известна провокация към публичното въодушевление, счита депутатът от Обединените патриоти Явор Нотев / " Атака " /. " Не ми се коства удачно да се подхваща подобен риск, както от вносителите, по този начин и от поддръжниците, а може би и като персонален избор на господин Симеонов. Но това е мое мнение ", разяснява Нотев. Той добави, че въпросът за това кой да оглави съвета е спорен.

Предложението е направено доста преди абсурда, уточни депутатът от Обединените патриоти Йордан Апостолов /НФСБ/. Винаги има публичен напън, когато се прави нещо, единствено човек, който не работи, не бърка, сподели още той.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР